View unanswered posts | View active topics It is currently Wed Sep 03, 2014 3:01 am






Reply to topic  [ 7 posts ] 
servo motor not responding 
Author Message
Rookie

Joined: Thu Dec 11, 2008 8:33 pm
Posts: 3
Post servo motor not responding
we are having trouble with getting the servo motors to move. it is getting power and centers out to zero but when we hit the buttons on the controller it does not resond. if anyone has any comments please help.


#pragma config(Hubs, S1, HTMotor, HTServo, HTMotor, none)
#pragma config(Motor, motorC, wheellegomotor, tmotorNormal, openLoop)
#pragma config(Motor, mtr_S1_C1_1, rightdrivemotor, tmotorNormal, openLoop)
#pragma config(Motor, mtr_S1_C1_2, leftdrivemotor, tmotorNormal, openLoop, reversed)
#pragma config(Motor, mtr_S1_C3_1, rightarmmotor, tmotorNormal, openLoop)
#pragma config(Motor, mtr_S1_C3_2, leftarmmotor, tmotorNormal, openLoop, reversed)
#pragma config(Servo, servo2, leftbucketservo, tServoNormal)
#pragma config(Servo, servo3, rightbucketservo, tServoNormal)
//*!!Code automatically generated by 'ROBOTC' configuration wizard !!*//

#include "JoystickDriver.c" //Include file to "handle" the BT messages.

task main()
{
while (true) //Loop forever
{
getJoystickSettings(joystick); //Update variables with current joystick values
motor[rightdrivemotor] = joystick.joy1_y1; //dirve
motor[leftdrivemotor] = joystick.joy1_y2;


getJoystickSettings(joystick); //Update variables with current joystick values
motor[rightarmmotor] = joystick.joy2_y1; //lift and lower arms with first joystick on second controller
motor[leftarmmotor] = joystick.joy2_y1;

getJoystickSettings(joystick);
if(joy2Btn(3)) //If Joystick Button #3 is pressed
{
servoTarget[leftbucketservo] = -50; //dump bucket
servoTarget[rightbucketservo] = -50;
}
else //If Joystick Button #3 is not pressed
{
servoTarget[leftbucketservo] = 0; //collecting position
servoTarget[rightbucketservo] = 0;
}

getJoystickSettings(joystick);
if(joy2Btn(1) != 0) //If Joystick Button #1 is pressed
{
motor[motorC] = 100; //wheels are collecting
}
else
{
motor[motorC] = 0;
}


Tue Jan 20, 2009 6:19 pm
Profile
Novice

Joined: Thu Oct 09, 2008 7:58 pm
Posts: 79
Post Re: servo motor not responding
Servo values can only be between 0 and 225.

So servoTarget[Servo1] = -50; won't work.


Tue Jan 20, 2009 10:09 pm
Profile
Rookie

Joined: Thu Dec 11, 2008 8:33 pm
Posts: 3
Post Re: servo motor not responding
changed it to 50, 100, 200, and nothing happened.


Wed Jan 21, 2009 12:01 am
Profile
Rookie

Joined: Thu Jan 08, 2009 7:51 pm
Posts: 25
Post Re: servo motor not responding
Try using servo[Servo1] = 100 instead of servoTarget[Servo1] = 100.

_________________
It must be user error.


Wed Jan 21, 2009 9:51 am
Profile WWW
Novice

Joined: Thu Oct 09, 2008 7:58 pm
Posts: 79
Post Re: servo motor not responding
Hm... not sure, but tell me. How are your servos mounted? Are they mounted facing towards each other or are they facing in the same direction?

Because if they are mounted facing towards each other, like []- -[]. Then you need to understand that the values have been flipped. 255 is up for one motor and down for the other. So they will center to 127, but after that, they won't move because they are resisting each other. So where one is 255, you'll have to make the other one 0 to make sure it's the same.

If not, then respond back and let us know.


Wed Jan 21, 2009 8:36 pm
Profile
Rookie

Joined: Sun Nov 16, 2008 3:07 pm
Posts: 45
Post Re: servo motor not responding
yeah, I'm going to agree with the others:
1. servo[left] is the thing to use, not servoTarget[left].
2. make sure you don't have the 2 servos working against each other.
and I'll add #3 at the risk of pointing out the obvious:
3. you are looking at game console #2, not the one with the motor control joysticks. Make sure you have "dual joysticks" checked on the Joystick Control.

and fwiw, unrelated to your question, you don't need to getJoystickSettings(joystick);
more than once per time through your while loop as you posted it. That isn't going to hurt anything, but isn't necessary.


Wed Jan 21, 2009 11:01 pm
Profile
Rookie

Joined: Thu Dec 11, 2008 8:33 pm
Posts: 3
Post Re: servo motor not responding
thanks guys, the kids got it working with your suggestions.


Thu Jan 22, 2009 3:46 pm
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.